Home  >    
   

Tashi Wangchuk moet onmiddellijk vrij!

Tashi Wangchuk (33), pleitbezorger voor Tibetaans taalonderwijs in Tibet, is op 22 mei 2018 veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf op beschuldiging van ‘aansporing tot separatisme’ door de Yushu Intermediate rechtbank. 

 

De niet langer dan een dag durende rechtszaak vond eerder dit jaar plaats op 4 januari 2018. In een interview in de The New York Times in november 2015 leverde Tashi Wangchuk kritiek op het Chinese culturele en onderwijsbeleid. In januari 2016 werd hij door Chinese autoriteiten gearresteerd en beschuldigd van het aanzetten tot separatisme, waarvoor geen enkel overtuigend bewijs is geleverd.

 

Twee jaar geleden op 27 januari 2016 werd Tashi Wangchuk aangehouden naar aanleiding van de publicatie van een video in de New York Times (Tashi Wangchuk: A Tibetan's Journey for Justice), waarin verslag gedaan wordt van zijn pogingen om bij de officiële instanties een verzoek in te dienen voor extra Tibetaanse taallessen op scholen in de regio Yulshul.

 

De Tibetaanse taal - het fundament van de Tibetaanse cultuur, religie en identiteit - is de afgelopen zes decennia onder het Chinese bestuur gestaag ondermijnd. Chinese autoriteiten richten zich op de dominantie van de Chinese taal ten koste van het Tibetaans en ook marginaliseren ze de Tibetaanse taal door deze te verwijderen uit het lesrooster. Chinese beleid dat de Tibetaanse taal ondermijnt, is in strijd zijn met bepalingen van China's eigen grondwet en andere wetten, met name de Wet op Regionale Etnische Autonomie. Beschermende bepalingen in de Chinese wet voor taal en cultuur worden in in Tibet niet ten uitvoer gelegd.

 

ICT sluit zich aan bij Human Rights Watch en Amnesty International in hun oproep voor de onmiddellijke vrijlating van Tashi Wangchuk.

 

 

Teken nu de petitie voor onmiddellijke vrijlating van Tashi Wangchuk.
Zonder jouw steun blijft hij 5 jaar lang onterecht in de gevangenis zitten!
Geachte openbare aanklager van Yushu,
In de Chinese grondwet staat duidelijk dat alle minderheden het recht hebben om hun eigen taal te spreken.
Mijn vraag aan u is: waarom worden Tibetanen dan gedwongen om Chinees te spreken?
Ik maak mij grote zorgen over het lot van Tashi Wangchuk. Met de grondwet in zijn hand vroeg hij bij de Chinese autoriteiten om het recht op Tibetaanse taalonderwijs in Tibet. Als reactie daarop werd hij op 22 mei vorig jaar veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf op de beschuldiging van ‘separatisme’. Niemand, behalve u, weet waar hij nu is.
In de vrije wereld waarin ik leef zijn zulke dingen onacceptabel. Als China een gerespecteerd land wil zijn,
verzoek ik u dringend om:
  • Tashi Wangchuk onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.
  • Tashi Wangchuk direct toegang te geven tot zijn familie en te beschermen tegen iedere vorm van mishandeling.
Dank u voor uw aandacht in deze dringende kwestie.
 
 * *
*  *
EMAIL & TELEFOON
 **

* Deze velden moeten ingevuld zijn.

 

Je petitie wordt gestuurd naar:

Chief Procurator of Yushu Tibetan, Autonomous Prefecture People’s, Procuratorate, Yushu Zangzu Zizhizhou Renmin, Jianchayuan, Qionglong Lu, Jiegu Zhen, Yushu Shi, Yushu Zangzu Zizhizhou, Qinghai 815000, People’s Republic of China

 

Bekijk hier Tashi Wangchuks indrukwekkende geweldloze strijd voor Tibetaans onderwijs in Tibet:
Lees hier meer over Tashi Wangchuk in de New York Times:
Of bekijk acties van Human Rights Watch of Amnesty International:
Deel onze actie ook met anderen online!