Home  >    
   

Geef Tibetanen hun stem terug!

Taal is het hart van iedere cultuur, religie en identiteit. Ieder volk heeft het recht om in vrijheid haar eigen taal te belijden en beleven.

De Chinese regering vindt dat zij het recht heeft haar eigen taal en cultuur op te leggen aan het Tibetaanse volk. In hun eigen land spreken de machthebbers een vreemde, voor veel Tibetanen ontoegankelijke taal.

Door deze gedwongen assimilatie verdwijnt de Tibetaanse taal en leren Tibetaanse kinderen niet langer hun moedertaal op school en vervreemden daardoor van hun eigen familie, tradities en samenleving.

Tibetaanse schrijvers en anderen, die opkomen voor hun unieke cultuur en taal, worden opgepakt, gemarteld of verdwijnen in de gevangenis.

Een volk overleeft, zolang haar cultuur overleeft. Stop de vernietiging van de Tibetaanse taal en cultuur door China en geef het Tibetaanse volk haar stem terug!

Teken de steunbetuiging en geef Tibetanen hun stem terug.
Zonder jouw steun dreigt hun stemgeluid te verdwijnen. Letterlijk.
Geachte heer Bert Koenders,
Tibet wordt al meer dan 65 jaar bezet door China. Geheel volgens hun eigen cultuur verzetten Tibetanen zich geweldloos tegen deze buitenlandse inmenging. Ook de Dalai Lama probeert al tientallen jaren in dialoog met de Chinese overheid te komen om een vreedzame oplossing te vinden. Tevergeefs.
Nu probeert China Tibetanen ook letterlijk het zwijgen op te leggen, door het spreken van Tibetaans op alle niveaus te ontmoedigen. Zelfs op scholen kunnen Tibetaanse kinderen hun eigen taal niet meer leren. Zij spreken daardoor steeds minder goed hun eigen taal. Bijna overal is de Chinese taal het verplichte medium geworden. Zo verdwijnt beetje bij beetje alles wat nog herinnert aan Tibet.
Om die reden wil ik u het volgende verzoeken:
  • Zet de taalkwestie op de agenda bij de eerstvolgende besprekingen met de Chinese regering.
  • Dring er bij uw Europese ambtsgenoten op aan om deze kwestie op EU-niveau te bespreken.
  • Zorg ervoor dat deze kwestie onder de aandacht komt van de Verenigde Naties.
met vriendelijke groet,
 * *
*  *
EMAIL & TELEFOON
 **

* Deze velden moeten ingevuld zijn.

Bekijk hier Tashi Wangchuks indrukwekkende geweldloze strijd voor Tibetaans onderwijs in Tibet:
Lees hier meer over Shokjang en Tashi Wangchuk:
Deel onze actie ook met anderen online!DONEER AAN ICT!