18 August 2014

Buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders onderschrijven tijdens Lhasa conferentie het CCP Tibet-beleid en de aanvallen op de Dalai Lama

Een prominente Britse Lord, een Oostenrijkse parlementariër en de directeur van het Confucius Instituut in Wenen, was een van de buitenlandse aanwezigen op een conferentie in Lhasa. Tijdens de conferentie werd de vijandige propaganda tegen de Dalai Lama onderschreven en het ‘geluk’ van de Tibetanen onder Chinese heerschappij bevestigd.

In de Chinese staatsmedia circuleerde gisteren (14 augustus) een ‘Lhasa consensus’ over “het geluk en de tevredenheid van de Tibetanen”, terwijl zich het nieuws verspreidde dat paramilitaire troepen twee dagen geleden het vuur openden op ongewapende Tibetanen in het oosten van Tibet, waarbij minstens tien Tibetanen ernstig gewond raakten.

International Campaign for Tibet (ICT) heeft op 12-13 augustus vragen gesteld aan individuele buitenlandse deelnemers aan de conferentie in Lhasa. Tsering Jampa, Executive Director van ICT-Europe stelt: “Wij zijn geschokt door de deelname van buitenlanders aan een conferentie, die tot doel heeft om de waarheid over de situatie in Tibet verdoezelen en volledig voorbij gaat aan de beoordelingen van VN-vertegenwoordigers, overheden en onafhankelijke NGO’s over de situatie in Tibet. Het zal de geloofwaardigheid van de deelnemers geen goed doen, en doet ernstige vragen rijzen voor de politieke partijen en de academische instellingen, die de buitenlandse afgevaardigden vertegenwoordigen.”

De door de Chinese autoriteiten georganiseerde ‘Lhasa Consensus’ vond plaats in het kader van het ‘2014 Forum over de ontwikkeling van Tibet’, en verklaarde dat: “De deelnemers opmerken, dat Tibet een gezonde economische groei geniet, en sociale harmonie, een diepgewortelde Tibetaanse cultuur en prachtige natuur heeft en dat de mensen een gelukkig leven leiden.” De ‘Consensus’ viel ook zowel de Dalai Lama aan en de aandacht in de internationale media voor Tibet, en stelde: “De deelnemers zijn het er unaniem over eens dat wat zij daadwerkelijk in Tibet gezien hebben, radicaal verschilt van wat de 14de Dalai [Lama] en de Dalai-kliek hebben gezegd. Uitspraken van de Dalai-kliek over Tibet zijn vervormd en onjuist. […] Veel westerse media zijn bevooroordeeld, hetgeen heeft geleid tot veel misvattingen.” (De volledige tekst is hier online te zien).

International Campaign for Tibet in Duitsland schreef aan de Sociaal Democratisch Partij in het Oostenrijkse parlement naar aanleiding van de deelname van Peter Wittmann, een lid van de Oostenrijkse Nationale Raad. De concrete vraag in de brief was of de partij de ‘Lhasa Consensus’ steunt en of de heer Wittmann, die voorzitter is van de constitutionele commissie van het Oostenrijkse parlement, deel nam in zijn officiële hoedanigheid. ICT heeft ook contact opgenomen met de Universiteit van Wenen om te informeren of zij de ‘Consensus’ ondersteunt  in verband met de aanwezigheid van Richard Trappl, directeur van het Confucius Instituut aan de universiteit.

In het Verenigd Koninkrijk hebben journalisten geprobeerd om Labour woordvoerder Lord Neil Davidson of Glen Clova, schaduw Advocaat-Generaal voor Schotland, te vragen over de door hem tijdens de conferentie naar voren gebrachte mening, die tegen die van zijn politieke partij ingaan. De Chinese staatsmedia meldden dat Lord Davidson instemde met een op de conferentie overeengekomen uitgangspunt, dat de journalistiek in de Westerse media uit de desinformatie van de Dalai Lama put om de situatie in Tibet verkeerd te voor te stellen, en dat Lord Davidson toevoegde: “De westerse media schrijven alleen maar over het geluk van mensen in China’s Tibet en weten weinig over het soort ontwikkeling dat plaatsvindt in Tibet.” (Lees hier meer).

De Britse Labour-partij zegt dat het “uiterst bezorgd blijft over de situatie van de mensenrechten in Tibet”. Britse journalisten waren niet in staat om Lord Davidson te bereiken voor commentaar. Lord Davidson is een praktiserend advocaat in het Verenigd Koninkrijk en heeft dienst gedaan in de mensenrechtencommissie van de Faculteit der Advocaten.

Op dezelfde dag dat de conferentie in Lhasa opende, raakten tien Tibetanen ernstig gewond nadat paramilitaire politie het vuur opende op een menigte vreedzame demonstranten, die opriepen tot de vrijlating van een gerespecteerde dorpsleider. (Tien Tibetanen gewond nadat de politie het vuur opent in Kardze, Tibet). Sinds 2009 hebben meer dan 130 Tibetanen zichzelf in een politiek klimaat van intense onderdrukking in brand gestoken. De Chinese regering heeft op de zelfverbrandingen gereageerd – waarvan twee plaatsvonden in Lhasa – door intensivering van de militaire opbouw in Tibet en versterking van juist dat beleid en de benaderingen, die de oorzaak zijn van deze daden, zoals de agressieve campagnes tegen de loyaliteit aan de Dalai Lama.

Het was niet duidelijk of alle buitenlandse deelnemers de ‘Lhasa Consensus’ hadden ondertekent, zoals door de Chinese staatsmedia is aangegeven. Toen hem daar naar werd gevraagd door een journalist zei een van de deelnemers, de voormalige burgemeester van Christchurch, Nieuw-Zeeland, Sir Bob Parker: “Helemaal niet. Ik ben me ervan bewust dat de verklaring werd afgelegd, maar ik heb deze zeker niet ondertekend. Ik denk dat een aantal van de aanwezigen, een beetje verbaasd was om te vernemen over die verklaring.” (Lees hier meer).

Andere buitenlandse deelnemers aan de conferentie warn onder meer Pat Breen, voorzitter van de Gezamenlijke Commissie voor Buitenlandse Zaken en Handel van het Ierse Parlement, Robert John Parker, voorzitter van Huaxin International Ltd. uit Nieuw-Zeeland, Kondo Shoichi, Secretaris-Generaal van het niet-gebonden Sino-Japanse Vriendschap Unie van Parlementariërs en voormalig Japans vice-minister voor het milieu; Bob Parker, voormalig burgemeester van Christchurch, Nieuw-Zeeland; N. Ram, voorzitter en uitgever van de Hindoe Group van Kranten, en Kulasri Kariyawasam, secretaris van het Chinese Sociaal en Cultureel Samenwerkingsverband van Sri Lanka.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer