24 October 2012

Tibetaanse boer steekt zichzelf in brand in Labrang

ICT-rapport, 23 oktober 2012



Dorje Rinchen

. Een boer van eind vijftig, genaamd Dorje Rinchen, stak zichzelf gisteren in Labrang brand en is overleden.

. De zelfverbranding van Dorje Rinchen volgt op die van een Tibetaanse man van in de zestig, Dhondup, een dag eerder bij de ingang van Labrang klooster. Voor hij stierf had Dhondup gezegd, dat hij vond dat als er de noodzaak was voor Tibetanen om zichzelf in brand te steken, het de oudere generatie zou moeten zijn, die dat zou moeten doen, niet jonge Tibetanen.

. De zelfverbranding vandaag verhoogt het aantal zelfverbrandingen door Tibetanen in Tibet tot 58 sinds februari 2009.

Dorje Rinchen stak zichzelf in de middag van 23 oktober rond 15:30 in brand in de buurt van een militair kamp en de Gyugya markt in de hoofdstraat van Labrang (Chinees: Xiahe) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Gannan) in de provincie Gansu (het Tibetaanse gebied van Amdo). Volgens Tibetanen in ballingschap stierf Dorje Rinchen niet meteen, maar overleed hij even later aan zijn verwondingen. Dezelfde bronnen zeiden dat de lokale bevolking niet toeliet dat veilligheidstroepen zijn lichaam werd meenamen. Zijn lichaam werd vervolgens naar zijn huis vervoerd in het dorp Sayi, dat op ongeveer twee kilometer ten oosten van het Labrang klooster ligt. Monniken van Labrang mochten in eerste instantie niet naar zijn huis gaan om te bidden.

Dorje Rinchen laat een vrouw, zoon en dochter achter. Hij bakte brood en verkocht dit in het Labrang klooster.

Een bericht in de Chinese staatsmedia bevestigde de zelfverbranding en identificeerde de man als een 58-jarige dorpeling uit de gemeente Jiujia (Xinhua, 23 oktober 2012).

Dorje Rinchen’s zelfverbranding was de tweede in Labrang in twee dagen. Gisteren stak Dhondup, een leek van in de zestig, zichzelf in brand  en stierf bij de ingang van het Labrang klooster (zie hier). Volgens Tibetanen in ballingschap namen politie en ambtenaren de overblijfselen van Dhondup mee, nadat hij zichzelf in brand had gestoken. Maar vervolgens gaven ze zijn lichaam terug aan het gezin, blijkbaar omdat zij vreesden dat Tibetanen zouden protesteren als ze dat niet zouden doen, en de familie bracht zijn lichaam terug naar hun huis. Tibetanen houden traditioneel het dode lichamen een paar dagen thuis voor uitvoeren van gebeden voor hun heengaan en voor een gunstige wedergeboorte.

Voor zijn dood had Dhondup vaak met jongeren gesproken over de kwestie van zelfverbrandingen. Hij nam hierbij het standpunt dat als Tibetanen zichzelf verbranden, de oudere generatie dit moet doen en niet de jongere. Een Tibetaan uit Labrang, die nu in ballingschap is, zei: “Hij zei dat we een heel moeilijk leven hebben gehad onder de Chinese autoriteiten en zei dat de Chinezen ons martelen en op ons neerkijken. Hij zei tegen jonge mensen dat hun leven echt belangrijk was voor de toekomst van Tibet.”

Volgens dezelfde bronnen, kocht hij drie dagen voor zijn zelfverbranding 20 liter benzine.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer