22 June 2012

ICT Rapport over Culturele Genocide in Tibet gepresenteerd op de VN-Mensenrechtenraad


ICT-PRESIDENT MARY BETH MARKEY PRESENTEERT ICT RAPPORT VAN “60 JAAR VAN CHINEES WANBELEID | ARGUMENTEN VOOR CULTURELE GENOCIDE IN TIBET”.

ICT, Genève, 21 juni, 2012 — International Campaign for Tibet (ICT) presenteerde haar onlangs verschenen rapport “60 Jaar Chinees Wanbestuur | Argumenten voor Culturele Genocide in Tibet” (bekijk of download rapport) in het Palais des Nations in Genève, waar de VN-Mensenrechtenraad (HRC) bijeenkomt voor haar zomer sessie (20ste sessie, 18 juni – 6 juli).

De paneldiscussie getiteld “Mensenrechten in de Volksrepubliek China (VRC): Rapport vindt Elementen van Culturele Genocide tegen het Tibetaanse Volk” werd bijgewoond door vertegenwoordigers van officiele leden delegaties, NGO’s en ten minste één zelfbenoemde “privé persoon” van de Volksrepubliek China. ICT-president, Mary Beth Markey en Kelley Currie, Senior Medewerker bij het Project 2049 Instituut, bespraken de insteek van het rapport met betrekking tot het begrip culturele genocide, de methodologie van het rapport en de belangrijkste bevindingen, waaronder het feit dat elementen van de culturele genocide momenteel plaatsvinden in Tibet.

Gemodereerd door internationale mensenrechten advocaat en wetenschapper, Dr Michael Van Walt van Praag, vormde het panel een uitstekende gelegenheid om het onderwerp van culturele genocide voor de VN-Mensenrechtenraad te brengen en de kwestie direct voor te leggen aan regeringen, NGO’s en “individuen” die met de Volksrepubliek China samenwerken om de mensenrechtensituatie te verbeteren.
“De huidige situatie in Tibet verdient een kwalitatief andere reactie van de internationale gemeenschap — in plaats van een specifieke set van schendingen van de mensenrechten, hebben Tibetanen te maken met een systematische en moedwillige vernietiging van hun cultuur door de Chinese autoriteiten”, zei ICT-president Markey. “We zijn dankbaar dat we dit internationale forum hebben om Tibet naar voren te brengen bij ondersteunende regeringen en om Chinese bestuurders direct te confronteren met hun daden”, aldus Markey.

Naast de presentatie van het verslag over culturele genocide in Tibet, hebben vertegenwoordigers van ICT tijdens deze zitting van de Mensenrechtenraad nadrukkelijk van zich laten horen door het leveren van mondelinge verklaringen aan de Raad en in ontmoetingen met VN-functionarissen over de situatie in Tibet. Uitvoerend directeur van ICT-Duitsland, Kai Mueller legde een verklaring af waarin hij China’s gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten eerder dit jaar veroordeelde, terwijl Ngawang Choephel, ICT-medewerker in Genève, een verklaring aflegde waarin hij de marginalisering van de Tibetaanse taal door de Volksrepubliek China onder de aandacht bracht (de volledige tekst van hun verklaringen en videobeelden is hieronder te vinden). De algemene reactie van de Chinese delegatie op deze verklaringen was dat het ging om een “verdraaiing van de feiten,” en dat “China een rechtsstaat is” (video van deze reacties hieronder beschikbaar).

Als Tibetanen doorgaan met zelfverbrandingen en vreedzaam protesteren tegen het repressieve beleid en praktijk van de Chinese overheid, zullen vertegenwoordigers van ICT en andere NGO’s de internationale gemeenschap tijdens de rest van deze sessie van de VN-Mensenrechtenraad blijven herinneren aan de ernstige mensenrechtenschendingen in Tibet. (Feitenblad over zelfverbrandingen)

Links :

1) Verklaringen Kai Mueller en Ngawang Choephel en Chinese reacties

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer