13 November 2012

Flame of Truth Campagne succesvol tot zijn einde gekomen

De wereldwijde Flame of Truth Estafette, een initiatief van het Tibetaanse parlement in ballingschap, is op 4 november geëindigd in Geneve, voor het VN gebouw met een manifestatie. Het doel van deze campagne is om d.m.v. 100.000 handtekeningen de VN op te roepen om onmiddellijk in actie te komen door de eerder aangenomen resoluties over Tibet uit te voeren en een onafhankelijk onderzoeksdelegatie naar Tibet te sturen om de huidige crisis te onderzoeken.

Na de start van de estafette op 6 juli in India, reisde de fakkel door 30 landen, waarvan 23 in Europa. Lokale Tibet organisaties en Tibetaanse gemeenschappen organiseerden activiteiten om aandacht te vragen voor de ernstige schending van mensenrechten door China in Tibet.

In veel landen werd de fakkel verwelkomd door de burgemeester en parlementariërs die publiekelijk hun solidariteit toonden met het Tibetaanse geweldloze strijd.

Thuptan Wanchen, Tibetaanse parlementslid in ballingschap: ‘We waren er van bewust dat deze campagne niet makkelijk zou zijn. Veel politici zijn meer bezorgd over de economische macht van de Chinese regering dan respect voor mensenrechten. Ze zijn bang, maar ondanks hun angst hebben zij ons warm en respectvol onthaald. Hun wens om de gemaakte foto’s niet openbaar te maken, respecteer ik’.

In Nederland organiseerde International Campaign for Tibet, de Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap twee publieks evenementen in Arnhem, waar de fakkel vanuit Duitsland arriveerde, en in Amsterdam. Bekende Nederlandse dichters, Tweede Kamerlid SP, Harry van Bommel, de Tibetaanse artiest Loten en de Chinese mensenrechtenactiviste Mona Tang spraken hun solidariteit uit tijdens de campagne. In Amsterdam fietsten 300 Tibetanen en supporters in een lange stoet achter de fakkel aan door het centrum van Amsterdam. Lokale en nationale media, waaronder RTV Arnhem, de Gelderlanden, de Volkskrant, het Parool en de NRC besteedde uitgebreid aandacht hieraan.

Op 2 november drong Navi Pillay, VN Hoge Commissaris Mensenrechten er bij China op aan de diepgewortelde frustraties aan te pakken, die hebben geleid tot een 70-tal zelfverbrandingen sinds maart 2011. Pillay riep de Chinese autoriteiten op om gevangenen vrij te laten, toe te staan dat onafhankelijke mensenrechten waarnemers Tibet bezoeken, en beperkingen op de toegang van de media tot de onrustige Himalaya-regio op te heffen. “Sociale stabiliteit in Tibet zal nooit bereikt worden door zware beveiligingsmaatregelen en onderdrukking van de mensenrechten”, zei Pillay, in deze zeldzame krachtige verklaring over Tibet.

Op 10 december, op de internationale mensenrechten dag worden de handtekeningen, verzameld tijdens de Flame of Truth Campagne aangeboden aan de VN in New York, Geneve en Delhi.

Zie hieronder een foto rapportage van de wereldwijde Flame of Truth Esafette.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer