22 August 2011

Hardhandig optreden in Ngaba: monniken vastgehouden voor het geven van verkeerde antwoorden in 'patriottische heropvoeding'

* Kirti monniken die niet de ‘juiste antwoorden’ tijdens ‘patriottische heropvoeding’ geven, worden gevangen gehouden
* Vrees voor het leven van dochter van Tibetaanse gevangene na verhoor
* Verdwijningen in Ngaba duren voort
* Sommige uit de groep van meer dan 300 uit het klooster weggevoerde monniken zijn mogelijk terug naar huis

Een klimaat van angst houdt aan in het Ngaba (Chinees: Aba) gebied in de provincie Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo) nadat Chinese troepen meer dan 300 monniken uit het Kirti-klooster werden verwijderd en twee oudere Tibetanen die hen probeerden te beschermen, werden gedood. (lees meer). Een bijgewerkte lijst met namen van individuele Tibetanen, die na de zelfverbranding van de Tibetaanse monnik Phuntsog op 16 maart zijn gearresteerd, is hier beschikbaar. Sommige individuen die genoemd worden op de lijst zijn vrijgelaten. Van hen die niet zijn aangemerkt als vrijgelaten wordt aangenomen dat zij nog steeds in hechtenis verblijven of dat informatie over hun vrijlating niet beschikbaar is. Hoewel het achterhouden van informatie omtrent arrestaties of gevangennemingen in het Chinese rechtssysteem gebruikelijk is, heeft een informatie-blackout in het gebied het nog moeilijker gemaakt om informatie te vergaren over de status of de conditie van de Tibetanen die in Ngaba worden vastgehouden.

Volgens twee monniken uit Kirti klooster, die in India wonen, werd de 39-jarige Kirti monnik Losang Khedrup gearresteerd op 6 mei. De reden voor zijn arrestatie en de plaats van detentie zijn niet bekend. Op 12 mei, volgens dezelfde bronnen, werd Kirti monnik Losang Choepel, 19 jaar in het klooster aangehouden en in hechtenis genomen. Ook zijn huidige verblijfplaats en reden voor arrestatie is niet bekend. Monniken in ballingschap hebben gezegd dat zijn detentie te wijten kan zijn aan de antwoorden die hij heeft gegeven tijdens de ‘patriottische heropvoeding’ sessies in het klooster.

ICT heeft vernomen van Tibetanen uit Ngaba, die nu in ballingschap verblijven, dat de vrouw en dochter van een gedetineerde, de 60-jarige Gerik, onderworpen zijn aan intimidatie en mishandeling nadat de man in hechtenis was genomen. Volgens deze bronnen, zijn Gerik en negen andere monniken beschuldigd van betrokkenheid bij de zelfverbranding van de monnik Phuntsog. Gerik is mogelijk blootgesteld aan ernstige martelingen tijdens zijn detentie. Dit is de derde keer dat hij is aangehouden. Hij was in 1998 een maand lang vastgehouden op verdenking van het verspreiden van folders, en opnieuw in 2008, op verdenking van het spreken over de situatie in Tibet.

‘s Avonds laat op 19 maart, de dag na de detentie van Gerik, werd zijn 52-jarige vrouw Donko aangehouden. Ze werd meerdere dagen in hechtenis gehouden en ernstig mishandeld. Zijn 23-jarige dochter Metok werd twee dagen later op 22 maart aangehouden en, volgens dezelfde bronnen, zo ernstig geslagen dat er vrees was voor haar leven. Ze mocht naar huis gaan, maar niet naar het ziekenhuis, en verkeert nog steeds in kritieke toestand. Aangenomen wordt dat haar beproeving haar psychisch heeft beschadigd. Dezelfde bronnen melden dat ze werd vastgehouden voor verhoor over haar vader. Er wordt gevreesd voor enkele handlangers van Gerik, wier verblijfplaats niet bekend is, maar verdere details hierover zijn niet beschikbaar.

Hoewel het niet volledig kon worden bevestigd, is mogelijk een groep van monniken uit Mintang en Khangsarma in Chigdril provincie, Golok (Chinees: Guoluo), Tibetaanse Autonome Prefectuur in Qinghai (het Tibetaanse gebied Amdo), teruggestuurd naar huis.

Twee Kirti monniken, op dit moment in ballingschap in India, zeiden: “De laatste tijd handhaven soldaten, politie en speciale politie-eenheden, gewapend met verschillende soorten wapens, hun blokkade binnen en buiten het Kirti klooster. Ze delen monniken uit dezelfde slaapzaal op in groepen van 20, en houden zogenaamde ‘Patriottische Religieuze’ heropvoedingsbijeenkomsten in de slaapzalen van de monniken. Ze stellen veel vragen over tal van onderwerpen, en als de monniken niet de antwoorden kunnen geven die de ambtenaren willen horen, lijkt het erop dat ze gevangen worden genomen. Een groep met onder meer Losang Jinpa (‘Jinnak’) van Chukle Gabma en Losang Dorje werd 10 dagen lang vastgehouden en vervolgens vrijgelaten, terwijl een andere groep in hechtenis blijft zitten. Er zijn echter alleen details bekend over enkele individuele gevallen, omdat de kanalen waarlangs informatie verstuurd kan worden, streng worden gecontroleerd.

“De namen van monniken die niet in het klooster aanwezig zijn, zijn openbaar gemaakt, met de aankondiging dat het niet voor hen is toegestaan om terug te keren. De deuren van leegstaande cellen zijn afgesloten met de waarschuwing ‘Verboden te openen”, en de voormalige bewoners is niet toegestaan binnen te treden. Het was de bedoeling dat de voortdurende heropvoedingscampagne drie maanden zou gaan duren, maar herhaaldelijk is aangekondigd dat, tenzij het huidige gedrag van de monniken verbetert, deze periode zal worden verlengd.”

Zie hier clandestiene beelden over de situatie in Ngaba en hier voor meer analyse   

U kunt hier de BBC rapportage zien
 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer