26 August 2011

Obama ontmoet Dalai Lama in het Witte Huis

12 februari 2010

Door REUTERS

WASHINGTON – Het Witte Huis heeft donderdag bekendgemaakt dat President Barack Obama en de Dalai Lama op 18 februari een ontmoeting zullen hebben, ondanks waarschuwingen van Chinese zijde dat zulke besprekingen de nu al gespannen relatie tussen China en de VS kunnen schaden.

Obama’s ontmoeting met de verbannen Tibetaanse spiritueel leider zal naar verwachting een nieuwe golf van kritiek uit Beijing opleveren. En dat terwijl er tussen Washington en Beijing al eerder spanningen waren ontstaan over uiteenlopende kwesties, waaronder de handel, wisselkoersen en geplande wapenleveranties van de VS aan Taiwan.

‘De president ziet uit naar een constructieve dialoog met de Dalai Lama,’ aldus Robert Gibbs, woordvoerder van het Witte Huis.

Obama heeft de Chinese leiders tijdens een bezoek aan Beijing in november op de hoogte gebracht van zijn voornemen om de Dalai Lama te ontmoeten. Onlangs heeft de Amerikaanse regering laten weten de Chinese bezwaren daartegen naast zich te zullen neerleggen en de gesprekken door te laten gaan.

China protesteert steeds luider tegen ontmoetingen tussen buitenlandse leiders en de Dalai Lama, die volgens Beijing een gevaarlijke separatist is.
Door de toenemende spanningen, niet alleen over de ontmoeting met de Dalai Lama, maar ook over andere kwesties, vreest men dat China represailles zal nemen door Amerika tegen te gaan werken op andere gebieden, zoals het Amerikaanse voornemen om Iran zwaardere sancties op te leggen vanwege zijn nucleaire programma.

Toch benadrukte Gibbs dat de relatie tussen Washington en Beijing – respectievelijk de grootste en derde grootste economie ter wereld – volwassen genoeg is om overeenstemming te kunnen bereiken over grote internationale vraagstukken, ondanks meningsverschillen over andere kwesties.
Beijing is al woedend over het feit dat de VS vorige week heeft voorgesteld om voor een bedrag van 6,4 miljard dollar wapens te verkopen aan Taiwan, het eiland dat door China wordt gezien als een afvallige Chinese provincie.

In 1979 verloor Taiwan de erkenning van de VS aan China, maar Washington blijft Taiwans grootste beschermer en is op grond van de Taiwan Relations Act uit 1979 verplicht om het eiland te helpen bij zijn verdediging.

Alsof de spanningen nog niet hoog genoeg zijn opgelopen, heeft Obama vorige week aangekondigd de wisselkoersproblemen met Beijing te zullen aanpakken en toegezegd zich ‘een stuk harder’ te zullen opstellen in handelskwesties, om ervoor te zorgen dat de Amerikaanse export geen concurrentienadeel zal ondervinden van Chinees protectionisme.

(Verslaggeving: Matt Spetalnick, redactie: Doina Chiacu)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer