27 August 2011

Na Tibet nu Oost Turkestan: protesten en geweld in Xinjiang

10 juli 2009

ICT betreurt het bloedvergieten en de doden die zijn gevallen tijdens protesten in Xinjiang en keurt ten strengste het gebruik van het buitensporige geweld af tegen de Oeigoerse demonstranten. Een jaar na de grootschalige protesten in Tibet is het geweld in de straten van Urumqi en Kashgar in Oost Turkestan het bewijs van het ontspoorde beleid van de Chinese overheid in Tibet en Oost Turkestan.

Tsering Jampa, executive director van International Campaign for Tibet – Europe zegt; “de Chinese overheid kan de cyclus van onrust, verontwaardiging en geweld alleen maar doorbreken door de legitieme klachten van de Oeiguren en Tibetanen te erkennen en een mate van zelfbestuur en de instandhouding van hun unieke identiteit te waarborgen.”

In de afgelopen dagen hebben de confrontaties tussen Oeiguren en Chinezen, in navolging op de mishandeling van Oeiguren door een Chinese mobiele eenheid bij een fabriek, geleid tot minstens 150 doden en meer dan 1000 gewonden.

De Chinese president Hu Jintao brak zijn bezoek aan Italië voor de G8 Summit af om eerder terug te keren naar China. De beveiliging is in Lhasa sinds de protesten in Oost Turkestan losbarstten ook aangescherpt.

De Dalai Lama zei vandaag, “Ik ben diep geraakt en verontrust over de verslechterende situatie in Oost Turkestan, vooral met het tragische verlies van levens. Ik roep de Chinese autoriteiten oprecht op om terughoudend te handelen in reactie op de situatie en in de geest van begrip en met een vooruitziende blik.  Mijn gebeden zal ik opdragen aan hen die het leven lieten, hun families en anderen die door deze trieste ontwikkelingen getroffen zijn.”

Net als de Tibetanen worden de Oeiguren geconfronteerd met ongecontroleerde Chinese immigratie, onderdrukking van hun cultuur en godsdienst, de vernieling van centra voor Oeigoerse cultuur zoals de oude stad van Kashgar, ernstige onderdrukking en sociaal economische marginalisatie. Het leiderschap in Peking is, net zoals andere Chinese autoriteiten tot nu toe niet in staat gebleken, om de oorzaken van wijdverbreide ontevredenheid te onderkennen. In plaats daarvan reageren zij met maatregelen zoals het blokkeren van informatie en het gebruik van bruut geweld.

Voor meer informatie hierover kunt u naar de website gaan van de Uyghur Human Rights Project op http://www.uhrp.org in Washington DC voor de nieuwste rapporten en analyses over de gebeurtenissen in Oost Turkestan.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer