Nieuws en Agenda

ICT is een organisatie die het laatste nieuws en de ontwikkelingen rond Tibet naar buiten brengt.

Klik hier voor een overzicht van alle activiteiten

Hier een overzicht van alle ICT ACTIVITEITEN!

Home  >  Nieuws en Agenda  >  Nieuwsoverzicht  >  2008  >  December 2008 (1 artikel)  >  Tibet's langstzittende politieke gevangene Palden Gyatso in Nederland  
   

Tibet's langstzittende politieke gevangene Palden Gyatso in Nederland

1 december 2008

De Tibetaanse boeddhist Palden Gyatso bracht 33 jaar door in Chinese gevangenissen en werkkampen. Hij bezocht Nederland op uitnodiging van International Campaign for Tibet (ICT) en het 21e Internationale Documentaire Film Festival (IDFA), waar een documentaire over zijn leven vertoond werd in Tuschinski.

Palden Gyatso

Het Chinese Volksbevrijdingsleger arresteert Palden Gyatso in 1959. De film 'Fire Under the Snow' volgt Palden door de Orwelliaanse nachtmerrie en toont hoe Palden Gyatso martelingen en intimidaties doorstaat en uiteindelijk Tibet weet te ontvluchten om zich in India met de Dalai Lama te herenigen.

Tijdens zijn gevangenschap was de gedachte om de Dalai Lama ooit weer te kunnen zien een bron van hoop voor Palden en andere gevangenen. In de film ‘Fire Under the Snow’ zegt Palden dat zijn vertrouwen in het Boeddhisme en zijn opleiding tot monnik hem hebben geholpen de gevangenis te overleven. Ondanks de gruweldaden die hem ten deel vielen draagt Palden geen haat jegens Chinezen.

Tijdens de Winterspelen van 2006 in Turijn, neemt Palden deel aan een onvoorwaardelijke hongerstaking. Deze actie krijgt veel publiciteit en richt de publieke aandacht op het feit dat Beijing in 2008 gastheer zal zijn van de Zomerspelen. In de documentaire is te zien hoe Palden de jonge Tibetaanse hongerstakers leidt en hoe hij soms de emotionele herinneringen aan zijn verloren vrienden naar boven komen.

Na afloop van de vertoning waren Palden Gyatso en filmmaakster Makoto Sasa te gast in 'Talk of the Day' in Escape Club in Amsterdam, waar ze werden geïnterviewd door Daphne Bunskoek en Sophie Hilbrand. Palden Gyatso blijft op verzoek van ICT tot 10 December 2008.

Palden spreekt nog op de volgende data en locaties:

8 december, tijdens vertoning van de film 'Leaving Fear Behind' (zie elders op deze website voor meer informatie).Tijd: 19.30, locatie: Amsterdam, Boekhandel Temple, Prins Hendrikkade 20-21.

9 december, tijdens vertoning van de film 'Leaving Fear Behind'. (zie elders op deze website voor meer informatie).Tijd: 18.30, locatie: Utrecht, Filmhuis t' Hoogt, Hoogt 4.

10 december tijd: 17-19 uur, tijdens 10 december manifestatie. Locatie: Amsterdam, De Dam (zie elders op deze website voor meer informatie). Aansluitend om 20.00: tijdens "Light a Candle for Tibet" - wake bij het Mahatma Gandhi monument aan de Churchilllaan (t.h.v. de Scheldestraat), Amsterdam.


DONEER AAN ICT!