28 August 2011

VARA's Jakhalzen in Dharamsala

11 augustus 2008

Bahram Sadhegi over zijn betrokkenheid met Tibet in de aanloop naar Beijing 2008

Documentairemakers Gideon Levy en Bahrman Sadhegi, alias de Jakhalzen, vergezelden de ICT op een mediareis naar Dharamsala. Zij confronteerden Tibetaanse ballingen met de antwoorden die Nederlanders gaven op de vraag: ‘Is Tibet bezet?’ De Vara zond de documentaire die zij maakten uit tijdens de laatste uitzending van de Wereld Draait Door. Een kort gesprek hierover met Jakhals Bahrman Sadhegi:

We hebben je in de aanloop naar Beijing 2008 vaak gezien. Wat was je band met Tibet voor die tijd?

Ik had geen diepe band met Tibet. Als programmamaker probeer je meestal om niet persoonlijk betrokken te raken bij een kwestie. Maar de kwestie Tibet bleek iets anders dan de vraag of Nederland een JSF moet kopen of niet. Er waren echt dingen waar Gideon en ik ons over verbaasden. Dit land is al zo lang bezet zonder dat wij er als westerse wereld iets aan doen.

Waarom besloten jullie mee te gaan met de door ICT georganiseerde mediareis?

We krijgen vaker dit soort verzoeken, en gaan daar eigenlijk nooit op in. Maar toen we dit voorstel zagen, zei Gideon direct, ‘Zullen we het doen?’ We gingen, en kregen de kans om via de connecties van de organisatoren de kwestie van binnenuit te belichten en mensen te ontmoeten zoals die oude vrouw die met Richard Gere op de foto staat.

Is het dan nog wel onafhankelijke journalistiek?

Journalisten vinden vaak dat journalistiek objectief moet zijn. Ik denk dat je ook aan subjectieve journalistiek kunt doen. Zeker op de manier waarop wij dat doen. We bekijken heel goed het goede en het slechte aan een zaak, en kiezen dan voor wat wij zien als de goede kant.

Wat betekende de reis naar Dharamsala voor jou?

Tot dan toe was de Tibetkwestie nogal abstract voor mij. Maar door de reis werd het concreet. Ik leerde de mensen kennen die in hun eigen land hun eigen taal en cultuur niet kunnen uitdragen. Heel schrijnend.

Kan je me iets vertellen over jullie strategie om bewindslieden de eenvoudige vraag te stellen: Is Tibet bezet?

In het algemeen proberen we altijd op pad te gaan met een simpele vraag. Mensen met uiteenlopende achtergronden geven verschillende antwoorden. De bewindslieden antwoorden met de internationale betrekkingen in het achterhoofd, maar iemand als Christa Meindersma, legt uit, hoe die bezetting heeft plaatsgevonden, en hoe lang dat al geleden is. Op die manier kun je een uitzending aan een simpele vraag ophangen. De vraag staat als een paraplu over de uitzending.

Hoe reageerden Tibetanen in Dharamsala toen je de beelden liet zien?

Veel Tibetanen verbaasden zich over de afstandelijkheid van de Nederlandse bewindslieden. Ze waren geschokt door de juridische benadering van Frans Timmermans en Maxime Verhagen. Hoe deze mannen zo’n vaststaand feit als de bezetting van Tibet, konden omzeilen met woorden. En dan is het extra mooi om een meisje te horen zeggen dat ze wel begrijpt dat politici correct antwoord moeten geven, dat ze veel dingen niet kunnen zeggen voor de camera, maar dat ze hoopte dat als ze later thuis zouden komen, dat ze zich dan wel vrij konden uiten over wat ze echt vinden van de bezetting van Tibet.

Zie hier de in maart door de jakhalzen in Dharamsala gemaakte documentaire.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer